Lotyšsko

V květnu se studenti a učitelé gymnázia zúčastnili týdenního pobytu v Lotyšsku. Osmičlenná výprava hladce odcestovala do Rigy, hlavního města Lotyšska, v neděli 8. 5. Následující den se české, řecké, portugalské, italské a turecké výpravy ujali Lotyši. Z Rigy jsme se vydali směrem na východ do Alūksne, malého městečka při hranicích s Estonskem a Ruskou federací. Po cestě jsme se zastavili v sovětském bunkru, který byl zbudován pro případ jaderné války. Ten měl umožnit komunistickému vedení strany dál řídit z podzemí lidovou republiku.

Navečer jsme dorazili do Alūksne a ubytovali jsme se na hotelech. Alūksne je město o velikosti Ivančic, takže každý tým musel být ubytován na jiném hotelu, což dle mého názoru byla docela škoda.

V úterý ráno jsme byli pozváni na radnici, kde se studenti všech zemí představili a byl nám nastíněn program na další dny. Poté nás čekala prohlídka musea a procházka po městě zakončená obědem ve školní jídelně. Dále jsme se zúčastnili charitativního workshopu na pomoc Ukrajině. Dostali jsme bílá trika a měli jsme je nějak hezky vyzdobit. K naší skupince se přidali dva lotyšští studenti, kteří nás večer provedli po městě a doporučili jejich oblíbenou kavárnu (restauraci).

Ve středu ráno jsme ve škole byli rozděleni do skupinek a dostali jsme za úkol vytvořit komiks.  Tématem byly „Celosvětové problémy“. V naší skupince jsme si vybrali téma komunikační a jazykové bariéry. Komiks měl být focený, takže jsme se vydali do města najít správné pozadí pro fotky. Nafotili jsme pár fotek a v jednoduchém programu na telefonu jsme zkompletovali komiks. Od 18. hodin večer jsme měli volný čas, takže jsme se domluvili se studenty z ostatních škol, vyrazili do města na večeři a pak ještě na loďky.

Ve čtvrtek jsme ve škole prezentovali naše komiksy a vyučující měli za úkol vyhodnotit, který je nejlepší. Vyhrál komiks, který byl kreslený a ukazoval na to, jaký má válka na Ukrajině dopad na životy vojáků a jejich blízkých. Odpoledne jsme se vydali do muzea a poté na projížďku po městě vláčkem. Večer jsme měli závěrečnou večeři, byly předány diplomy a dárky a poté byla ve škole pro studenty uspořádána zábava.

Páteční ráno nás vyzvedl autobus a vydali jsme se na cestu zpět do Rigy, kde jsme si prohlédli národní muzeum umění a národní knihovnu. Večer nás čekalo ubytování na hotelu a museli jsme jít brzy spát, protože další den jsme vstávali kolem čtvrté ráno, abychom stihli letadlo domů. Na letiště do Vídně jsme přiletěli v sobotu kolem deváté dopoledne. Poté následovala cesta autobusem zpět ke Grandhotelu v Brně a zde náš zájezd končí.

Celý projekt se mi líbil. Poznali jsme novou zemi a spoustu nových přátel.