ECDL - European Certification of Digital Literacy

Mezinárodní projekt, který si klade za cíl stanovit souměřitelná kritéria pro stanovení úrovně počítačové gramotnosti u jednotlivých uchazečů, což je nakonec deklarováno vystavením mezinárodního certifikátu a indexu, který obsahuje výpis všech úspěšně složených testů z předem stanovených oblastí výpočetní techniky (tzv. modulů).

Původem evropský projekt ECDL (European Certification of Digital Literacy, dříve European Computer Driving Licence) představuje dnes již celosvětově rozšířený vzdělávací a certifikační koncept v oblasti digitálních technologií, který díky své kvalitě dosáhl trvalé udržitelnosti. Nově je koncept mezinárodně označován zkratkou ICDL (International Certification of Digital Literacy).

Přínos konceptu ECDL / ICDL spočívá zejména v tom, že prostřednictvím mezinárodně jednotných sylabů definuje vzdělávací obsah, který odráží aktuální potřeby trhu práce a běžného života jedince ve společnosti, a to zejména v oblasti přenositelných digitálních znalostí a dovedností, a současně nabízí mezinárodně uznávanou, standardizovanou, objektivní a nezávislou metodu ověřování výsledků vzdělávání (tzv. ECDL zkoušky).

 

Programy konceptu ECDL / ICDL

Mezinárodní koncept ECDL / ICDL zahrnuje celou škálu vzdělávacích a certifikačních programů, které jsou přizpůsobeny pro různé cílové skupiny.

Vzdělávací a certifikační programy konceptu ECDL / ICDL se rozdělují jak podle obtížnosti a tematických oblastí (např. základní program „ECDL Core“, pokročilý program „ECDL Advanced“ nebo program „Digitální fotografie“), tak nově podle cílových skupin, pro které jsou určeny (např. program ICDL Workforce, ICDL Professional nebo program ICDL Digital Student). Rozdělení podle cílových skupin ale neznamená, že např. student střední školy by nemohl skládat zkoušky z programu ICDL Professional. Rozdělení programů ECDL / ICDL podle obtížnosti, resp. tematických oblastí, je využíváno především při procesu akreditace testovacích středisek a testerů a v licenční politice (ECDL indexy).

European Certification of Digital Literacy

CO MŮŽE PŘINÉST JEDNOTLIVCŮM?

  •  ECDL / ICDL CERTIFIKÁTY … mezinárodně uznávané doklady jsou cestou, jak snadno, rychle a důvěryhodně komukoli doložit úroveň vlastních digitálních znalostí a dovedností
  •  VĚTŠÍ ŠANCE NALEZENÍ UPLATNĚNÍ NA TRHU PRÁCE … malé a střední podniky vyhledávají především zaměstnance s dostatečnými přenositelnými digitálními dovednostmi
  •  ZVÝŠENÍ ADAPTABILITY NA TRHU PRÁCE … přenositelné digitální dovednosti zvyšují schopnost přizpůsobit se operativně novým požadavkům zaměstnavatele nebo změnám profese
  •  VĚTŠÍ ŠANCE NA ÚSPĚŠNÉ ZVLÁDNUTÍ STUDIA NA VŠ … digitálně gramotní a kvalifikovaní studenti lépe zvládají nápor vysokoškolského studia
  •  ZÍSKÁNÍ nebo UPEVNĚNÍ … vlastních znalostí a dovedností práce s digitálními technologiemi
  •  OSOBNÍ MOTIVACI … pro další vzdělávání nejen v oblasti digitálních technologií
  •  OSOBNÍ USPOKOJENÍ … z efektivnějšího a smysluplného využívání digitálních technologií
  •  ZVÝŠENÍ SEBEDŮVĚRY … a následně lepší pracovní výsledky, a to nejen při práci s digitálními technologiemi
  •  ZVÝŠENÍ OSOBNÍ PRESTIŽE … nejen v pracovním kolektivu, ale i v rodině nebo mezi přáteli

Maturita z informatiky dle konceptu ECDL

Využití mezinárodních vzdělávacích standardů při maturitní zkoušce z informatiky se nabízí jako velmi lákavá možnost – studenti kromě maturitního vysvědčení mohou získat také mezinárodně platné certifikáty. Zjednoduší se porovnávání výsledků na národní i mezinárodní úrovni a procesní standardizace zkoušky garantuje nezávislost a objektivitu hodnocení.

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje v souladu s ustanovením § 171 odst. 1 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů, pokusné ověřování zaměřené na možnost uznávání mezinárodních certifikačních standardů ICT v rámci profilové části maturitní zkoušky. Další informace viz. MŠMT: Vyhlášení pokusného ověřování ICT

I naše škola se rozhodla zařadit k moderním institucím, které nabízejí svým studentům možnost získat certifikát ECDL – ICDL.
Certifikát je uznáván ve 140 zemích světa a má neomezenou platnost. K získání základního certifikátu ECDL Core je třeba složit 7 zkoušek z vybraných modulů.(minimálně 4 ze základních – světle modrých a minimálně 3 ze standardních – tmavomodrých)
Nejedné se o žádné „testy“, ale teoretické a praktické úkoly přímo v předem zvolených počítačových platformách. Předem víte do nejmenších podrobností, co musíte ke zkoušce umět z veřejně přístupných materiálů, takzvaných Sylabů. Ve zkoušce nebude nikdy nic, co by v těchto materiálech nebylo uvedeno. Zkouška pokrývá značnou část z požadovaných znalostí. Jednoduché a jasné, bez nějakých kliček a katalogů.

Hlavním cílem, kromě získání certifikátu, je posunout znalosti o digitálních technologiích a získání uživatelských přenositelných znalostí na mnohem vyšší úroveň. 

Abychom našim kantorům a studentům co nejvíce usnadnili možnost se aktivně zapojit, požádali jsme o akreditaci naší školy jako testovacího střediska ECDL – ICDL. Našim studentům tak budeme moci nabídnout velmi výhodné finanční podmínky. 

Možnosti přípravných kurzů, testování a vydávání certifikátů nabídneme i zájemcům z ostatních škol, ale také veřejnosti.

Kromě toho se zapojíme také do projektu, ve kterém mohou studenti naší školy, při splnění podmínek o vlastnictví certifikátu, nahradit část maturity z Informatiky.

Rozšíření žákovského portfolia

Záměrem střediska je, že si žák v 1. ročníku zakoupí “Index”, který má platnost, v případě Indexu Core – 3 roky a v případě Indexu Profile – 5 let. 

V průběhu tohoto období splní až 7 modulů (pořadí si stanoví sám) a obdrží certifikát ECDL Core. V případě složení zkoušky z více modulů a to i z oblasti těch pokročilých, získá následně ještě i certifikát ECDL Advanced nebo Profile (podle zvoleného modulu testování).

Akreditovaná testovací místnost CZU0520

příprava na zkoušky

  • pro přípravu na vybrané moduly je možné využít E-learning ECDL, který byl akreditován jako doporučený výukový materiál pro přípravu na ECDL testy.
  • Výukové materiály jsou tvořeny studijními materiály, videonávody a příklady k procvičení (včetně správných řešení). Lze např. kromě platformy na webu digitalcompetence.sk využít E-learning ECDL na adrese: ecdl.uzlabina.cz/e-learning.

     

    Akreditovaný tester

    Mgr. Michal Hodovský

    Ing. Gustav Prokop

     

Navrh-bez-nazvu